czwartek, 1 listopada 2012

Karkóweczka z fb


Kto jest na mojej liście facebookowej ten wie, o czym dziś będzie :-)

Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. 

Do miseczki wlewam oliwę z oliwek i olej rzepakowy w proporcji 1:1.
Do olejów dodaję (na oko):
jałowca
kolendrę
pieprz
sól
tymianek
majeranek
cząber
czosnek (może być granulowany)
ostrą paprykę (sproszkowaną)
i wyciskam sok z 1 cytryny
oraz dolewam wino wytrawne (białe lub różowe).
Całość mieszam. 

Otrzymanym olejem z dodatkami smaruję każdy plaster karkówki z obu stron i wkładam do szklanego głębokiego półmiska - jeden na drugim. Cała karkówka ma być przykryta olejem. Przykrywam - i do lodówki na co najmniej 12 godzin. 

Przekładam całość do rondla, dolewam wody, żeby całość była zakryta i wstawiam do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Po 2 godzinach zmniejszam temperaturę na 150 stopni. Zaglądam do karkówki i sprawdzam widelcem, czy jest już gotowa. 
Jeśli jest miękka i zaczyna się "rozpadać" to znaczy, że jest gotowa :-)

Smacznego :-) 


2 komentarze: