piątek, 2 listopada 2012

Muffinki z borówkami amerykańskimi


Do małej miski odważam 30 dag mąki tortowej. Następnie przesiewam ją przez sitko do dużej miski. Dodaję 5 dag cukru (najlepiej brązowego), szczyptę soli i łyżkę proszku do pieczenia.
Całość mieszam.   

Do małej miski wbijam 2 jajka, dodaję 200 ml zimnego mleka i dolewam 100 ml oleju (dowolnego).  Ubijam trzepaczką. 

Wlewam zawartość małej miski do zawartości dużej miski i mieszam, aż składniki się połączą.

Do papilotek w foremce na 12 muffinek wkładam po łyżce ciasta. 
Układam po 3-4 borówki amerykańskie (ale mogą być też wiśnie, truskawki czy inne owoce sezonowe,  a także marmolada, kawałki czekolady i na cokolwiek przyjdzie Wam ochota :-)).
Borówki przykrywam kolejną łyżką ciasta. 

Wkładam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 25 minut. 

Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem

Gotowe :-)  

Smacznego :-)






3 komentarze:

  1. Ummm .. aż ślinka leci zaraz w poniedziałek je wypróbuje. Wyglądają rewelacyjnie!!! Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Essi :-) niedługo przepisy na kolejne słodkości :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam muffiny, wszelkiego rodzaju babeczki. Ciągle szykam inspiracji i testuję nowe przepisy. Twoje muffinki wyglądają smacznie i na pewno tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń